Skorsteinsinspeksjon med Wöhler VIS 500 Proff

De beste skorsteinsrapportene krever solid inspeksjonsutstyr

Magnus Åström, feiermester i Feie- og Tilsynstjenester AS har drevet med videokontroll helt siden han gikk på den svenske feierskolen i 1991-92. Den gang gikk de rundt med VHS-spiller for å spille inn opptakene. Det var tider, men mye har heldigvis skjedd siden den gang! I dag bruker han skorsteinskameraet Wöhler VIS 500 Proff. Den har han brukt et års tid nå og er veldig fornøyd!

Hva Magnus bruker Wöhler VIS 500 Proff til

Magnus bruker inspeksjonskameraet hovedsakelig til inspeksjon av skorsteiner, og det kan være alt fra normale skorsteiner med standard 23x23cm innvendige rør til gamle bygårds- og industriskorsteiner fra en halv meter eller mer i diameter. Høyden spiller ingen rolle, da Magnus fint kan forlenge ledningene etter behov.

God dokumentasjon er viktig

For Feie- og Tilsynstjenester AS er det svært viktig å levere gode rapporter med profesjonell og solid dokumentasjon som underbygger deres faglige vurderinger. De ønsker å være upartiske og nøytrale og utføre kvalifiserte kontroller av høy kvalitet. De har fått flere gode tilbakemeldinger fra utførende entreprenører, skorsteinsrehabiliterere, sameier og borettslag med flere, på den tjenesten de leverer. Og, én del av suksessen de har, skyldes kvalitetsutstyret de bruker.

Feie- og Tilsynstjenester AS blir en viktig del av rehabiliteringsprosjekter, og helt sentralt ligger kartleggingen de gjør, blant annet med kamera, som sikrer mer presise kostnadsoverslag. Dette gjør det tryggere og mer forutsigbart for både oppdragsgiver og de som skal utføre rehabiliteringen.

Tannlegen tar bilde før det gjøres noe med tennene. Det samme vil jo gjelde for skorsteiner. Det er nærmest umulig å vite hva som må rehabiliteres på en skorstein, uten å kunne se hva som er feil først. Da er inspeksjonsutstyret helt avgjørende for å kunne gjøre en god faglig vurdering.

Hva Magnus synes er de største fordelene med Wöhler VIS 500

 • Den er lett i vekt og derfor lett å transportere rundt.
 • Batteri- og lagringskapasiteten er veldig bra.
  Magnus har gjort opptil 20 skorsteinsinspeksjoner på en dag, og både batteri og lagring av bildemateriellet holdt til hele dagen. Det er også veldig praktisk og enkelt med lagring av bildene/filmene på USB-minnepinne. Det går også helt fint å ha med ekstra minnepinner dersom det trengs.
 • Den har en teller på displayet som gjør at man kan følge med på hvor mange meter kabel som er firt ned i skorsteinen, slik at man slipper å følge med på merkene på kabelen selv. Dette gjør det enklere og hindrer menneskelige tellefeil. (Makslengde for digital telling er 30 m).
 • Det er god kvalitet på filmen, så lenge du er flink til å holde glasset rent og ripefritt.
 • Skjermen er enkel og brukervennlig. Det var lett for Magnus å sette seg inn i Wöhler VIS 500.
 • Den er veldig enkel å rengjøre.

 Kamerahode med lys og rullebukk i skorsteinsåpning

Favorittene til Magnus - blant tilleggsutstyret

Magnus er opptatt av å dele kunnskap både blant kollegaer og i bransjen og her viser han gjerne noen av sine favoritter på tilleggsutstyr:

 • Rullebuk for kameraledning
  Dette er det beste utstyret han har kjøpt i tillegg synes han. Rullebuken gjør at kameraet henger mer i midten og ledningen ruller fint og jevnt slik at videoen som tas blir jevn og fin. Det blir vesentlig mer behagelig å se på bildene i ettertid, når opptaket blir mer stabilt.
 • Tilleggsbelysning
  På selve linsen har han festet tilleggsbelysning for 40mm kamerahode. Dette sikrer at han får godt med lys til kameraet under selve inspeksjonen.
 • Beskyttelseshylse på 40mm
  Han har hatt stor glede av beskyttelseshylsen. I et såpass røft miljø kan det fort bli støt og riper. Da er det godt med litt ekstra beskyttelse og beskyttelseshylsen har ført til at glasset på kameraet holder vesentlig lenger. Han satte på beskyttelseshylsen for en tid siden og har ikke hatt behov for å bytte glass etter dette.
 • Sentreringskost
  Med sentreringskosten får Magnus enda bedre kontroll på posisjonen til kameraet.
 • Kamerakuppel
  Kamerakuppelen er utsatt for mye sot, støt og påkjenninger, det er derfor veldig flott å kunne skifte ut denne dersom den blir ripete og slitt, og den er veldig enkel å skifte.
 • 20 eller 30 meter kabel
  Wöhler VIS 500 leveres med 20 eller 30 meter kabel, men med mange av de store skorsteinene Magnus håndterer, er det veldig praktisk å ha 30 meter. Veldig praktisk for lange skorsteiner.

Hva hvis inspeksjonsutstyret trenger service?

Wöhler er veldig driftssikkert og den største årsaken til behovet for service, er vel manglende vedlikehold eller større slitasje over lengre tid. OG, de gangene Magnus har hatt behov for service så har det alltid vært hyggelig. «Germitech er veldig serviceminded og gir alltid den veiledningen jeg ønsker. De har mye godt utstyr, jeg får god hjelp hvis jeg trenger det og det er alltid hyggelig å ta en prat med dem», sier Magnus.

Det er viktig å ha inspeksjonsutstyret på service så lite som overhodet mulig. Et godt tips for å hindre for mye service er å holde produktet rent og i god stand og å ha reservedeler på spesielt utsatte deler på lager.

Wöhler VIS 500 føres inn i skorsteinen

Noen flere brukertips fra Magnus

 1. Sett kameraet ned i stedet for å ha det i bæresele på kroppen

  Ved å sette apparatet ned på stabilt underlag, har man mulighet til å gjøre en mer stabil måling og filming. Dette bedrer kvaliteten på sluttresultatet vesentlig.
 1. Bruk den digitale metermåleren

  Det er fort gjort å telle feil om man må telle manuelt på gamlemåten. Bruk heller den digitale metermåleren som viser antall meter på displayet så har du full kontroll hele veien (for bruk under 30 meter).
 1. Bruk rullebukken

  Plasser rullebukken på toppen og i midten av skorsteinen, så får du en jevn og fin filming og du unngår unødige støt til kantene.
 1. Sørg for godt vedlikehold og renhold av utstyret

  Bruk en ren klut rett etter bruk og få vekk puss og sot, så hindrer du at skitten setter seg fast og i verstefall lager riper under transport og når utstyret ikke er i bruk.
 1. Lær deg funksjonene til Wöhler VIS 500

  Lær deg alle funksjonene og å bruke videokontrolleren riktig. Da får du utnyttet alle fordelene og mulighetene, OG bevarer den også lenger.
 1. Ta den tiden du trenger

  Filmer man for raskt, kan det bli dårlige bilder og vanskelig å se alle detaljene. Det er også fort gjort å overse eller glemme ting.
 1. Sørg for at skorsteinen er feiet før inspeksjon

  Ganske logisk, ellers vil man jo ikke kunne se detaljene.
 1. Stol på de faglige vurderingene

  Det er fagmannen som har kompetanse og mulighet til å gjøre den faglige vurderingen på tilstanden. Kjenner man ikke feierfaget, er det vanskelig å vite hva som er en reell feil eller ikke. Ting kan se ut som en feil for en som er ufaglært, og motsatt. Som faglært kan man se feil og mangler som en ufaglært ikke ville reagert på.
 1. Sjekk at du har tatt opp

  Det er fort gjort å glemme å trykke på opptak. Sjekk alltid at du har gjort opptak, før du går videre til neste inspeksjon.
 1. Sjekk etter oppdateringer

  Wöhler VIS 500 kan oppdateres via WIFI. Sjekk innimellom for oppdateringer.

Vil du vite mer om Wöhler VIS 500 Proff? Les mer her